Αρχική       Κατασκήνωση "Η χαρά των παιδιών"       Εκδόσεις Λυδία       Λυδία FM 94,2   
   


  Αρχική Σελίδα
 
 
 
Περιεχόμενα τεύχους
 
περισσότερα >>
 
 
ΓΙΑΤΙ ΗΛΘΕ;
Γιατί ήλθε ο Χριστός στον κόσμο αυτό; Γιατί πριν από 2006 χρόνια ήλθε στον πλανήτη μας ο Ιησούς Χριστός; Εύλογο και δικαιολογημένο το ερώτημα. Η κρισιμότητα των καιρών καθιστά περισσότερο καυτό και επιτακτικό το ερώτημα αυτό, που θέλει οπωσδήποτε μια απάντηση. Και η απάντηση που μας δίδεται είναι απλή και αληθινή. Ήλθε, μας λέγουν, να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος. Ήλθε να κόψει τα βαριά δεσμά της αμαρτίας και να ανοίξει τις κατάκλειστες πύλες του παραδείσου, που η παρακοή του ανθρώπου έκλεισε. Ήλθε να συμφιλιώσει τον επαναστατήσαντα άνθρωπο με τον Θεό. Ήλθε να διδάξει την καινούργια εντολή της αγάπης και να αφανίσει το μίσος και την κακία από το πρόσωπο της γης. Ήλθε να φέρει το μήνυμα της ειρήνης, για να λείψουν οι πόλεμοι και να στερέψουν τα ποτάμια αίματος. Ήλθε να κηρύξει την ισότητα των ανθρώπων και να διαλαλήσει στα πέρατα του κόσμου, πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους πλουσίους και τους πτωχούς, τους λευκούς και τους έγχρωμους. Ήλθε να διακηρύξει για μια ακόμη φορά, πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε παιδιά του θεού και μεταξύ μας αδέλφια. Ήλθε να μεταβάλει την ανθρωπότητα σε μια απέραντη αδελφότητα. Ήλθε να διδάξει στον ειδωλολατρικό κόσμο την ύπαρξη ενός και μόνον Θεού. Ήλθε να καταργήσει το κράτος του διαβόλου και να φτιάξει το κράτος του Θεού. Ήλθε για να επαναφέρει τον άνθρωπο σε μια παραδεισένια ζωή.
Και από τότε που ήλθε πέρασαν 21 αιώνες. Και όμως ο κόσμος δεν άλλαξε ακόμη. Ένα νέο κύμα ειδωλολατρίας απλώνεται σε ολόκληρη την οικουμένη. Η οικουμένη ολόκληρη ζει όπως και προ Χριστού, στην ίδια ταραχή. Το μίσος με τα ισχυρά πλοκάμια του περισφίγγει τις καρδιές των ανθρώπων. Η αγάπη ολιγοστεύει. Η κακία επικυρώνει, τις περισσότερες φορές, τις πράξεις των ανθρώπων. Οι πόλεμοι συνεχίζονται και το ανθρώπινο αίμα ρέει άφθονο, ποτίζοντας την πολυβασανισμένη μας γη. Οι λαοί της γης, γελασμένοι και προδομένοι απ? αυτούς που τους κυβερνούν, ζουν κάτω από τυραννικά καθεστώτα, στερούμενοι και των στοιχειωδών ατομικών ελευθεριών. Ο νόμος του Θεού καταπατείται. Η ύπαρξη του Θεού τίθεται σε αμφιβολία. Ο νόμος της ζούγκλας ρυθμίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Οι άνθρωποι χάνουν καθημερινώς τον προσανατολισμό τους. Ένα πυκνό σκοτάδι απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος δεν άλλαξε, δεν έγινε καλύτερος. Ο κόσμος ζει και πάλι μακριά από τον Θεό σε μια νέα κόλαση. Και γιατί όλα αυτά; Μήπως απέτυχε ο Χριστιανισμός; Μήπως το Ευαγγέλιο δεν έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο; Όχι, χίλιες φορές όχι, και μύριες φορές όχι. Αυτοί που απέτυχαν είναι μόνο οι χριστιανοί. Ναι, ο Χριστιανισμός πέτυχε, αλλά οι χριστιανοί αστόχησαν. Σας φαίνεται παράξενο; Ναι, εμείς οι χριστιανοί αποτύχαμε. Εμείς δεν μπορέσαμε να αντλήσουμε το φως από το άδυτο αστέρι της Βηθλεέμ. Εμείς δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε τα βήματά μας στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, για να προσκυνήσουμε ευλαβικά το Θείο Βρέφος και να διδαχθούμε από την θεότητά του, την απλότητα και την βαθειά ταπείνωση του Ιησού. Εμείς δεν μπορέσαμε στις παγωμένες μας καρδιές να δεχθούμε τον Λυτρωτή του κόσμου. Εμείς δεν μπορέσαμε να εγκολπωθούμε τα θεία μηνύματα της ειρήνης, γι? αυτό και οι καρδιές μας συνεχίζουν να ζουν μέσα σε μια αδιάκοπη ταραχή, σ? ένα φορτωμένο από ενοχή κόσμο. Εμείς δεν μπορέσαμε να γευθούμε την λύτρωση και με την ζωή μας να δώσουμε την μαρτυρία του Ιησού. Η δική μας ασυνέπεια στην ζωή γίνεται αφορμή να βλασφημείται, να εμπαίζεται και να περιφρονείται το όνομα του Ιησού στα έθνη.
Αδελφέ μου,
Ο Χριστός ήλθε μια φορά. Το γεγονός όμως επαναλαμβάνεται κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Έρχεται και τα εφετινά Χριστούγεννα. Έρχεται και στην δική σου καρδιά. Έχει δικαιώματα και στην δική σου ζωή. Ο κόσμος δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξει η καρδιά του καθενός μας. Ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος αν δεν καλυτερεύσει και η δική μας ζωή. Το κράτος του Θεού δεν θα μεγαλώσει τα όριά του, αν οι δικές μας καρδιές δεν κατακτηθούν πρώτα από ΕΚΕΙΝΟΝ που τις έπλασε. Μια ακόμη ευκαιρία στην ζωή μας, τα εφετινά Χριστούγεννα να είναι αλλιώτικα από τα άλλα. Να είναι Χριστούγεννα λυτρωτικά, Χριστούγεννα αληθινής ειρήνης, Χριστού¬γεννα αποφασιστικά για το υπόλοιπο της ζωής μας.

π. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
   
Προφίλ        Άρθρα        Αρχείο       Γίνε συνδρομητής        Η άποψη σας        Όροι Χρήσης        Επικοινωνία